Tempo Online
Toplum Politika Ekonomi Dünya Sağlık Kültür Yaşam Spor Astroloji
KÖŞE YAZARLARI
Batı'nın sıradışı politikacısı: Jürgen Todenhöfer
''Batı, İslâm Dünyası'nı küçümseyen tavrını bırakmalı''

Yazdığı kitaplarla dikkatleri üzerine çeken Alman politikacı Jürgen Todenhöfer, olayları 'ötekilerin gözü'yle anlamaya çalışan bir isim. Bu amaçla, Şili diktatörü Pinochet ile görüştü, gizlice Sovyet işgali altındaki Afganistan'a girdi. Son olarak Îrak'a giderek direnişçilerle buluştu

Gözlemlerini aktardığı 'Said'i Neden Öldürüyorsun?' kitabı, yine tartışmalara neden oldu. Jürgen Todenhofer, ''İslam dünyasını yanlış tanıyoruz'' diyor

                                                              

Jürgen Todenhöfer, Almanya’nın en renkli politikacılarından. 18 yıl Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi milletvekilliği yapan Jürgen Todenhöfer, önce 1975’te Şili diktatörü Pinochet’ye 4 bin 500 siyasi tutukluyu serbest bıraktırarak dikkatleri üzerine çekti.

Beş yıl sonra, bir foto muhabiriyle birlikte gizlice Sovyet işgalindeki Afganistan’a girerek, olayları öteki tarafın gözüyle anlattığı ‘Abdul ve Tana’ya Kim Ağlar ki?’ kitabı, Almanya’da en çok satanlar listesine girdi. ABD’nin işgalinin ardından Irak’a giden Todenhöfer, savaşta ağır yaralanan Iraklı Merve’yle Amerikan askeri Andy’nin hayat öyküsünü kaleme aldı. ‘Andy ve Merve’ adlı bu kitabı Türkçeye de çevrildi.

Todenhöfer, geçen ağustos ayında ABD’nin işgali altındaki topraklara yeniden giderek, Iraklı isyancı gruplarla görüştü. Onların bu savaşa ve Batı’ya bakışını yansıttı. Almanca yayımlanan ‘Said'i Neden Öldürüyorsun?’ adlı kitabı, yoğun tartışmalara neden oldu. 67 yaşındaki politikacı Jürgen Todenhöfer ile son kitabı üzerine konuştuk.

                                                                                                                     

Jürgen Todenhöfer
Jürgen Todenhöfer (Foto: Erkan Mısırlı)

Tempo: 18 yıl milletvekilliğinizin ardından, bugün Burda Yayın Grubu’nun yöneticiliğini yapıyorsunuz. Aynı zamanda Afganistan, Irak gibi savaş bölgelerine giderek direnişçilerle görüşüyor, gözlemlerinizi aktarıyorsunuz... Kendinizi neden bu kadar tehlikeye atıyorsunuz?


Jürgen Todenhöfer: Çocukluğumdan beri hep öteki tarafın öyküsünü merak ettim. Gerçekleri öğrenmek için bunun şart olduğunu düşündüm. 19 yaşımda, bir yıl Paris’te okudum ve o zaman Cezayir savaşı çok günceldi. Batı basınında çıkan haberleri ilgiyle takip ettim. Bir yıl sonra, savaşın öteki yüzünü görmek için Cezayir’e gittim. 1979’da Sovyetler’in Afganistan’ı işgalinden bir yıl sonra bu topraklardaki durumu kendi gözlerimle görmek istedim. Irak’a gidiş amacım da aynıydı.

...

Devamı Tempo'da

Celal ÖZCAN

Fotoğraf: AFP

 

(1060 – 27 Mart 2008)

02.04.08

...

[ BİZE ULAŞIN | İŞ FIRSATLARI | KÜNYE ]
© Bu site, Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş. tarafından T.C. yasalarına uygun olarak yayınlanmaktadır.
Sitenin isim ve yayın hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.'ye aittir. Sitede yayınlanan yazı, fotoğraf, harita, illüstrasyon ve konuların her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilerek dahi alıntı yapılamaz.