Tempo Online
Toplum Politika Ekonomi Dünya Sağlık Kültür Yaşam Spor Astroloji
KÖŞE YAZARLARI
Antalya'nın Altın Çağı

19 - 28 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 44. Antalya Altın Portakal Film Festivali, Merly Streep'in kızı Mamie Gummer'den Sophie Marceau'ya, Francis Ford Coppola'dan Christopher Lambert'e değerli konuklarıyla yine bizimle

Antalya Film Festivali haberleri ile dolup taşacağımız günlerle baş başayız. Dedikodular, partiler, filmler, ödüller, konuklar ve dünyanın dört yanından seslerle Antalya Film Festivali bu sene de şenlendirecek hepimizi. Misafirperverliğiyle nam yapmış memleketimize yakışır şekilde, önce festivalin yabancı konuklarına bir selam verelim öyleyse. Bir afili kırmızı halı hayal edelim ve konukları sırayla alalım efendim. Francis Ford Coppola Bey nasılsınız, ‘Baba’ filmlerinizin hastasıyız.


Üçüncü Uluslararası Avrasya Film Festivali’nin ‘Onur Konuğu’ olmanız şereflendirdi bizi efendim. Ooo Sophie Marceau Hanım ve Christopher Lambert Bey de buradaymış. Bu çifte karizmanın ağırlığı altındayız. Marceau Hanım yönetmenliğe de başlamışsınız artık. Ne güzel, ne güzel. Ve Shenhar Kapur Beyefendi, ‘
Elizabeth: Altın Çağ’ın yönetmeni. Kapur Bey ve filmin oyuncularından Jordi Molla da pek şıklar. Bir dakika, bu kimmiş? Hımm, bu bey de ünlü görüntü yönetmeni Christopher Doyle imiş. Siz de hoş geldiniz. Şu gelmekte olanlar kim imiş? İngiliz yönetmen Nicolas Roeg ve son filmi ‘Puffball’da oynayan Miranda Richardson’la, ‘Doktor Zhivago’nun başrol oyuncusu Rita Tushingham. ‘Doktor Zhivago’ da şahane filmdir. Şu hanım da pek şahaneymiş. Ha, o da güzel yönetmen Ang Lee’nin son filmi ‘Lust Caution’ın Çinli güzel yıldızı Joan Chen. Yanındaki de Nurgül Yeşilçay değil mi? Fatih Akın’ın ‘Yaşamın Kıyısında’ filminin oyuncuları da hep beraber teşrif etmişler; Hanna Schygulla, Tuncel Kurtiz, Baki Davrak ve Fatih Akın.

 

Cannes’da yarışan ‘Yas Ormanı’ filminin yönetmeni Naomi Kawase; ‘Günbatımı’nın oyuncularından, Meryl Streep’in kızı Mamie Gummer; ‘Uyuyan Sudan Kork’ filminin senaristi ve yönetmeni Jacques Deschamps; senarist Olivier Lorelle; Ken Loach’ın son filmi ‘İşte Özgür Dünya’nın oyuncuları Kierston Wareing ve Juliette Ellis... Kırmızı halı geçidi böyle sürüp giderken, filmlere geçelim dilerseniz şimdi de. Festivalin hakkını verelim.

 

‘Günbatımı’ndan ‘Fados’a

 

Festival kapsamında bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Avrasya Film Festivali ile başlayalım dilerseniz neler olup biteceğine bakmaya. Uluslararası Avrasya Film Festivali, yine en yeni filmler ve usta isimlerin son eserleriyle aydınlatacak beyazperdeyi. Tersten gidip kapanış filmi  Elizabeth: Altın Çağ’ ile ‘Merhaba’ diyelim festivale. 45 yıl tahtta kalan ‘Bakire Kraliçe’nin en parlak yılları ve aşk hayatının anlatıldığı filmin başrollerinde Cate Blanchett, Geoffrey Rush ve Clive Owen oynuyorlar. Açılış filmine gelince...

 

Sevdiğimiz yönetmen Ang Lee’nin ‘Lust/Caution’ adlı filmi açıyor festivali. ‘Brokeback Mountain’ filmiyle, dünyanın dört yanında olduğu gibi memleketimizde de hayli ses getiren yönetmen, bu kez Çin’den ses veriyor. Eileen Chang’ın kısa hikâyesinden yola çıktığı filminde bol bol dram ve romantik sahnelerle kendimizden geçeceğiz. Avrasya Film Festivali’nde görülmeye değer çok sayıda film var. Usta yönetmen Carlos Saura’nın ‘Fados’u da bunlardan biri. Filmin başrolünde meşhur fadocu Mariza oynuyor.

 

‘Fados’, Mariza’nın sesi ve Saura’nın büyülü sahneleriyle festivalin en etkileyici filmlerinden kuşkusuz. Müzikle yol almışken, bu sene Filmekimi’nde de gösterime giren Anton Corbjin’in ‘Control’ü de festivalin sürprizlerinden. Corbjin, ‘Control’ filminde, punk semalarına uzanıyor ve 24 yaşında intihar ederek aramızdan ayrılan Ian Curtis’in hayatına çeviriyor kamerasını. Altın Portakal’ın dünyaya açılan penceresi olan uluslararası festival kapsamında gösterilecek bir başka film ise Lajos Koltai’nin yönettiği derin ve duygu yüklü drama, ‘Evening’ (Günbatımı). Amerikan ve İngiliz sinemasının en kült iki oyuncusu Meryl Streep ve Vanessa Redgrave’in gerçek hayattaki kızları ile kamera karşısına geçerek oynadıkları film, katıldığı dünya festivallerinde büyük ilgi topladı. ‘Rus Sineması’, ‘Uzakdoğu Sineması’, ‘İpek Yolu’, ‘Okyanus’ ötesi derken, bütün uzak kıyılara uğruyor özetle Avrasya Film Festivali. Ve tüm o uzak kuyulardan 18 film, sizleri bekliyor Antalya’da.

 

Şimdi yarış zamanıdır

 

Her sene büyük olay olan Antalya Film Festivali’nin yarışma kısmına gelir isek, pek çok genç isim bekliyor bizleri. Türk sinemasının değerli yapımcı, yönetmen, senarist, akademisyen ve eleştirmenlerinin yer aldığı geniş bir seçici kurulun izleyerek, gizli oylama ile sonuçlandırdığı 44. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması filmlerine bir göz atalım dilerseniz kısaca. Barış Pirhasan’ın günah-sevap ve kadın-erkek ilişkileri üzerine yaptığı ve altı sene sonra sinemaya döndüğü filmi ‘Adem'in Trenleri’, adaylar arasında.

 

Genç isimlerden Berkun Oya’nın yönettiği ‘İyi Seneler Londra’ ve Aydın Sayman’ın, kasabanın genç delisi Jan Jan'ın naif aşk öyküsünü anlattığı ‘Jan Jan’ merak edilen filmler arasında. Zülfü Livaneli'nin aynı isimli kitabından uyarlanan, Abdullah Oğuz yönetmenliğindeki ‘Mutluluk’, Türk bir delikanlının, Alman sığınma sisteminin içine düşüp, o çarkın içinde eriyip gitmesini anlatan, Reis Çelik'in ‘Mülteci’si ve üç farklı gazete haberinden yola çıkılarak çekilen Dersu Yavuz Altun yönetmenliğindeki ‘Münferit’ de yarışma filmlerinden. Tayfun Pirselimoğlu'nun ‘Rıza’sını; namus cinayetlerini konu alan, Handan İpekçi'nin filmi ‘Saklı Yüzler’i; Turgut Yasalar'ın, Ahmet Ümit'in romanından uyarladığı ‘Sis ve Gece’yi ve Cemal Şan’ın ‘Zeynep'in Sekiz Günü’ filmlerini de unutmayalım. Ve elbette bu seneki Cannes Film Festivali'nde en iyi senaryo ödülünü kazanan, Fatih Akın'ın ‘Yaşamın Kıyısında’sı ile yine Cannes Film Festivali'nde gösterilen, Semih Kaplanoğlu’nun ‘Yumurta’sını.

 

Genç Sinema

 

Antalya Altın Portakal Film Festivali bu sene, Türkiye’nin değişik şehirlerinde iletişim, radyo-televizyon ve sinema eğitimi alan 200 genç sinemacıyı da ağırlıyor. Ayrıca festivalin geçen sene başlatılan senaryo atölyeleri bu sene, ‘Uyuyan Sudan Kork’ filminin senaristi ve yönetmeni Jacques Deschamps’ın katılımıyla devam ediyor. Deschamps ayrıca, bu yıl yarışmalı bölümde gösterilen, Sophie Marceau’nun yönettiği ‘Trivial’ filminin de senaristi. Bu yıl Fransa’nın Oscar adayı olan ‘Indigenes’ filminin yazarı, 2007 en iyi senaryo Cesar’ı ödülünü kazanan senarist Olivier Lorelle ise atölyenin ikinci konuğu. Atölye, tüm amatör ve profesyonel senaristlere açık. Senaristler, atölyeye izleyici olarak veya yazmakta oldukları bir projeyle katılabilecekler. Projeyle katılmak isteyen yazarlar, 5 Ekim tarihine kadar TURSAK’a başvurabilirler. Kolları bir an önce sıvayalım öyleyse.

25.10.07

[ BİZE ULAŞIN | İŞ FIRSATLARI | KÜNYE ]
© Bu site, Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş. tarafından T.C. yasalarına uygun olarak yayınlanmaktadır.
Sitenin isim ve yayın hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.'ye aittir. Sitede yayınlanan yazı, fotoğraf, harita, illüstrasyon ve konuların her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilerek dahi alıntı yapılamaz.