Tempo Online

 
SON DAKİKA
Küresel Isınma : Avrupa Uzay Ajansı, buzulların kapladığı alanın uydudan ölçümlerin başladığı 1978'den sonraki en alt seviyesine indiğini ve Avrupa'dan Büyük Okyanus'a kutup üzerinden kestirme deniz yolunun açıldığını duyurdu   Irak : Irak'taki radikal Şii lideri Mukteda Sadr'a bağlı siyasi hareket, Şii koalisyon hükümetinden çekilme kararı aldı   Turizm : Antalya'ya hava yoluyla gelen turist sayısının 6 milyona yaklaştığı bildirildi   Afganistan : İngiltere, Taliban'ın Afganistan'daki İngiliz askerlerine saldırılarda Çin yapımı silahlar kullandığını bildirerek, Çin'e şikayette bulundu   Secret : Rhonda Byrne'ın yazdığı ve dünyada çok satanlar arasında ilk sıralarda yer alan ''Secret (Sır)'' adlı kitap, Türkiye'de de 4 aydır okurların en çok tercih ettiği eser oldu  
Devlet, ''Hasta bezine hem az para ödüyor hem de dörtten fazla kullanma'' diyor
Devlet engelli yakınlarını 'BEZ'diriyor

Engeli yüzde yüz olan birinin hasta altı bezi masrafı ayda yaklaşık 300 YTL. Devletin hasta alt bezi için verdiği para ise ayda yaklaşık 65 YTL. Ayrıca bu yardımı yapmak için de devlet hastanesinden 14 imzalı rapor istiyor

 

Yakup Kurttaş, Ankara’da çalışan bir sınıf öğretmeni. Hastane raporlarıyla yüzde 100 engeli bulunduğu saptanan 20 yaşında Hüseyin adında bir oğlu var. Hüseyin, yataktan kalkamadığı için ilaçların yanı sıra sürekli olarak hasta altı bezi kullanıyor. Baba Yakup, oğluna ayda ortalama 300 YTL’lik hasta altı bezi aldıklarını belirtiyor. Devletin hasta alt bezi konusunda verdiği para ise yaklaşık 65 YTL. Yani devlet diyor ki: “Ben size bez başına 51 kuruş veririm. Ve günde 4 bez kullanmanızı isterim.” Ama hayat devletin öngördüğü gibi olmuyor. Piyasada hem tanesi 51 kuruştan bez satılmıyor, (Piyasada bezlerin birim fiyatı 70-80 ykr) hem de hastalar 4’ten daha fazla beze ihtiyaç duyuyor.

 

Kurttaş ailesi ve benzeri durumda olan aileler için ‘hasta bezi’ hayati önemde bir malzeme. Bu konuda devlet yakın bir zamana kadar duyarsız kalmıştı. Ta ki Yakup Kurttaş mücadeleye karar verinceye kadar. Kurttaş, uzun süren yazışmaların, gidip gelmelerin ardından ‘bez mücadelesini’ kazanmış bir vatandaş. Hasta altı bezi için devletten ilk kez kendisinin yardım aldığını belirten Kurttaş mücadelesini şöyle anlatıyor: “Çabalarım sonucu hasta altı bezi için devletin ödeme yapmasını sağladım. İlk cevapta günlük 10 hasta altı bezi için ödeme yapılıyordu. Sonra bu sayı yarı yarıya düştü. Günde beş bez için para ödemeye başladılar. Şimdiyse günde dört bez için para ödeniyor. O da yetmiyor.”

 

Her gün yeni bir zorluk çıkarılıyor

 

Yakup Kurttaş, 2001’de Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü’nden kendisine gelen yazıda bez başına 75 Ykr ödeme yapılmasına karar verildiğini, ancak 2002’de bu fiyatın 30 Ykr’a düşürüldüğünü söylüyor. Bunun üzerine Kurttaş, genel müdürlüğe bir yazı yazarak durumun düzeltilmesini istediğini söylüyor. “Şu anda devlet günde bez başına 51 ykr ödüyor ve sadece 4 bez için ödeme yapıyor.” 

 

Devletin engelliye bakmakla yükümlü olan kişiye hasta altı bezi ödemesi yapması için, hastanın bu beze ihtiyacı olduğunu kanıtlayacak sağlık raporu alınıyor. Bu rapor geçtiğimiz yıllarda iki yılda bir istenirken, artık her yıl yenilenmesi gerekiyor. Raporun alınması aşamasında engelli yakınının ve engellinin çok fazla yıprandığını dile getiren Yakup Kurttaş, raporu alabilmek için bir haftadan fazla süre uğraştığını, ayrıca Hüseyin’i de hastanenin katlarında dolaştırmak zorunda kaldığını belirtiyor:

 

“Hastaneye gidip önceden randevu alıyorum. Sonra muayene aşaması geliyor. Hüseyin’i tek tek birimlere götürüp muayene ettiriyorum. Hazırlanan raporda 14 kişinin imzası var. Bu raporu almak için Hüseyin’in hastaneye gidip gelmesi demek, en azından evden çıkıp yeniden eve girmesi için 17 basamağı inip çıkması demek. Günlük yemek düzeni, rahatı bozuluyor.”

 

Yakup Kurttaş, 2003’te düzenlenen bir raporu göstererek, eskiden raporda dört imza bulunduğunu, işlemlerin daha çabuk yürüdüğünü söylüyor. Kurttaş, 2005’e  ait bir raporda ise 14 imza bulunduğunu, ancak bu raporu da yeterli görmeyerek bir de gelişimsel ve eğitimsel tanımlama belgesi eklediklerini dile getiriyor. Devletin bu raporu her yıl yeniletmesinin istismarları önleme amacı taşıdığını anladığını ifade eden Yakup Kurttaş, “Eğer ben böyle bir istismar yapıyorsam, bu başka yollarla tespit edilir. Ama bize bu sıkıntıyı çektirmeye hakları yok” diyor.

TEMPO’dan devlete çağrı…

 

Tempo çocuk ve hasta altı bezi piyasasını araştırdı. Örneğin, CanPed marka hasta altı bezi paketlerinde 16 adet yer alırken, perakende fiyatı 13 YTL civarında belirleniyor. Windelhosen marka paketlerde 10 adet orta boy hasta altı bezi için belirlenen fiyat ise 7 YTL. Molicare’in büyük boy paketi ise 10 YTL olarak fiyatlandırılıyor. Bu durumda hasta yakınları bir bez için 70-80 Ykr ödemek zorunda kalıyor. Devletin bu konuda ailelere hem yeterli sayıda hem de reel fiyatlardan ödeme yapmaya çağırıyoruz.

 

Hasta bezine ihtiyacı olanlara destek
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler ve Özürlüler Müdürlüğü’ne bağlı İstanbul Özürlüler Merkezi (İSÖM), engelli vatandaşların pek çok ihtiyacına cevap veriyor. Özellikle de hasta altı bezi, pek çok engelli vatandaşın en önemli ihtiyaçları arasında yer alıyor. İhtiyacı olan kişilerin aşağıdaki belgelerle İstanbul Özürlüler Merkezi’ne başvurmaları yeterli. Belediyenin bu hizmeti ise ücretsiz:

•Kimlik fotokopisi
•Devlet hastanesinden alınmış, özürlülük derecesini gösteren sağlık raporu
•Muhtarlıktan fakirlik kağıdı

Ayrıntılı bilgi için: 0212 – 252 42 00

SSK ve Bağ-Kur, beze ödeme yapmıyor

Emekli Sandığı hasta altı bezi için ödeme yaparken SSK ve Bağ-Kur’un ödeme yapmadığı belirlendi. Başbakanlık Özürlüler İdairesi Başkanlığı’ndan edinilen bilgilere göre Emekli Sandığı’na tabi olanlar sağlık kurulu raporu ile tanesi 51 Ykr üzerinden aylık 120 adet olmak üzere bez yardımı alıyor. Emekli Sandığı’nın yaptığı bu ödeme yetersiz bulunurken Bağ-Kur ve SSK’nın hiçbir şekilde ödememe yapmaması ise engellilerin aileleri tarafından tepkiyle karşılanıyor. SSK ve Bağ – Kur’un bez yardımı yapmaması ise hasta altı bezini “tedavi edici özellikte” ürün olarak kabul etmemesinden kaynaklanıyor.

                                                                ___________________________

Haber: Aysun DOĞAN
Fotoğraf:
Bülent ERCAN

22.03.06

...



[ BİZE ULAŞIN | İŞ FIRSATLARI | KÜNYE ]
© Bu site, Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş. tarafından T.C. yasalarına uygun olarak yayınlanmaktadır.
Sitenin isim ve yayın hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.'ye aittir. Sitede yayınlanan yazı, fotoğraf, harita, illüstrasyon ve konuların her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilerek dahi alıntı yapılamaz.