Tempo Online
Toplum Politika Ekonomi Dünya Sağlık Kültür Yaşam Spor Astroloji
KÖŞE YAZARLARI
Aile Hekimliği
Hayriye Teyze'nin bir doktoru var ama...

İlk olarak 2005'te, Düzce'de uygulamaya başlanan aile hekimliği, 2008 sonunda kadar 51 ile yayılacak. Tempo, aile hekimleriyle Tabipler Birliği'ni karşı karşıya getiren ilk uygulamanın sonuçlarını yerinde araştırdı

Aile hekimi Aydın Işık, Düzce’ye 19 kilometre uzaklıktaki Eminaçma Köyü’ndeki caminin odalarından birinde, Hayriye Teyze’yi muayene ediyor. Hayriye Teyze, 73 yaşında. Sırada bekleyen 10 civarında kadın, bir o kadar da çocuk var. Hayriye Teyze, ‘aile hekimi’ ne demek bilmiyor. Ama neticede doktor, o anda önünde kanlı canlı bir halde duruyor. Üstelik doktor, düzenli olarak köye geliyor.

 

Düzce’de 97 aile hekimi var. Hekim başına ortalama 3500-4000 arası kayıtlı hasta bulunuyor. Yani, bu ilde yaşayan bireylerin ikametlerinin yakınlarında ya da kolaylıkla ulaşabilecekleri bir doktorları var. Bu doktor, ilk başvuracakları ve sağlık hizmetini alacakları kişi.

 

Bu doktorlar, koruyucu hekimlik uygulamaları yanında, ayakta tanı ve tedavi işlemlerinin büyük çoğunluğunu da üstlenmiş haldeler. Üstelik birey açısından bakıldığında, aile hekimine gitmek bedava. Hatta idrar ve kan gibi temel tahlilleri yaptırmak da ücretsiz. Ayrıca, diyelim aile hekiminizi beğenmediniz. Altı ay bekleyip, yeni bir hekimle anlaşabiliyorsunuz.

...

Devamı Tempo'da

Enis TAYMAN

 

(1064 – 24 Nisan 2008)

28.04.08

[ BİZE ULAŞIN | İŞ FIRSATLARI | KÜNYE ]
© Bu site, Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş. tarafından T.C. yasalarına uygun olarak yayınlanmaktadır.
Sitenin isim ve yayın hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.'ye aittir. Sitede yayınlanan yazı, fotoğraf, harita, illüstrasyon ve konuların her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilerek dahi alıntı yapılamaz.