Tempo Online
Toplum Politika Ekonomi Dünya Sağlık Kültür Yaşam Spor Astroloji
KÖŞE YAZARLARI
Kim sevindirecek, kim üzecek?
FUTBOL TOPU BAŞ KÖŞEDE

İki buçuk aylık aradan sonra Turkcell Süper Lig başlıyor. Futbol otoritelerine göre en hazır takım Galatasaray. Gaziantepspor'da geçen yılın flaş takımı Kayserispor'un yerini almaya aday

“Tanrı rızası için, güzel bir maç lütfen!” Eğer ünlü edebiyatçı ve futbol tutkunu Eduardo Galeano gibi düşünenlerdenseniz; 50’inci yılına perde açan profesyonel ligin, 2000 – 2001 sezonuna benzemesi için dua etmeniz gerek. Veya 1987 – 1988 sezonuna benzemesi için. Çünkü son iki yıldır adı ‘Turkcell Super Lig’ olan, profesyonel futbol ligi tarihimizde 1000 gol barajı sadece bu iki sezonda aşılabildi. Elbette golsüz biten çok keyifli maçlar da vardır, ama futbol golle bir başka güzel.

 

Galatasaray – Fenerbahçe derbisinde hafızalara kazınan kötü görüntülerle kapanan lig, iki buçuk aylık aradan sonra, son şampiyon Fenerbahçe’nin ligin yeni ekiplerinden İstanbul Büyükşehir Belediye ile yapacağı maçla başlıyor. Kulüplerin yeni transferlerini, antrenörleriyle birlikte değişen taktik anlayışlarını, futbol otoriteleri Tempo için yorumladı. En iyi transferi kim yaptı, lige en hazır takım kim, hangi takım sürpriz çıkış yapar, lig nasıl geçer sorularını yanıtladı.

                                                                                                    

Rıdvan Dilmen
Rıdvan Dilmen

Rıdvan Dilmen – Milliyet gazetesi yazarı

 

“Şampiyonluğa 70 puan yetmez”

 

Fenerbahçe geçen yıl derbilerde hiç maç kaybetmedi. Bu sene de oyun şablonuyla zor derbi kaybeder. Ama Anadolu maçlarında zorlanır. Bu sene şu ana kadar transfer edilen oyunculardan bir tek Roberto Carlos ilk 11’de oynar. Tuncay takımı heyecanlandırıyordu. Gelen hiçbir oyuncuda bu yok.

 

Zico yaratıcı bir antrenör değil. Şablonunda değişiklik yapmayı sevmiyor. Milan’a karşı da, küme düşmeye oynayan Anadolu takımını karşı da takımı kontrollü oynatıyor. Geçen yıl 70 puanla kazanılan şampiyonluk kendisini yanıltmamalı. Bu yıl Beşiktaş’ın da Galatasaray’ın da 70 puanı aşacağını düşünüyorum. Bu yıl takımlara 70 puan şampiyonluk için yetmez.

 

Kontrollü oynuyor Fenerbahçe. Bu yapıdaki Fenerbahçe’nin Tuncay gibi enteresan koşu yapan oyuncuya ihtiyacı var. Kezman’nın yanına ikinci forvet gelirse bu ligin en tehlikeli silahı olur. Fenerbahçe tek forvetle oynayacak ve takıma bir forvet alınacaksa o zaman Kezman satılmalı.

 

‘Fenerbahçe, Galatasaray ruhu’, ‘Beşiktaş duruşu’ derler ama yoktur böyle şeyler. Futbolcu kalitesi ve iyi yönetim vardır. Fenerbahçe doğru yolda. Fenerbahçe’de fazla yabancı da yok zaten. Bir Kemal, bir de Selçuk var. Takımın çoğu Portekizce konuşuyor. Şaka bir yana, uyum sorunu yaşanmaz.

 

Beşiktaş yeni yapılanma içerisinde. Çok çaylak oyuncusu var. İzlediğim kadarıyla Cisse, Beşiktaş’ı alıp taşıyacak bir oyuncu değil. Beşiktaş 4-2-3-1 sistemiyle oynuyor. Bu nedenle orta sahanın göbeğinde oynayan Cisse’nin pozisyonu çok önemli. Ertuğrul Sağlam sisteme göre bir oyuncu transfer yapacaksa Ricardinho ve Delgado ikilisinden biri satılmalı.

 

Beşiktaş’ın gol sorunu var. Ama bu golcülerinden kaynaklanmıyor. Hücumcular tabelayı değiştirebilecek kalitede. Sorun defansın hücuma destek vermemesi. Defanstaki dört kişi ile onların önündeki iki kişi ileriyi düşünmüyor, buna bir de kaleciyi ekleyin. Hücum için geriye kalıyor dört kişi.

 

Ben Türkiye’de menajerin görevinin ne olduğunu anlamış değilim. Beşiktaş sürekli menajer değiştiriyor. Kupaları getirecek olan futbolculardır, kalitedir. Yoksa Sinan Engin sahada kendi ortasına gol atacak değil. Beşiktaş kadrosundan oyuncu göndermek şartıyla Aurelio ve Appiah gibi iki oyuncu almalı. O zaman iyi takım olur.

 

Rüştü Beşiktaş’a çok şey kazandırır. Onun transferi kendisi için kazanç, ama Fenerbahçe için kayıp. Rüştü’nün yeni bir heyecana ihtiyacı vardı. Bu transferle 20 yaşında bir Rüştü olarak geri döndü.

 

Galatasaray şu anda diğer takımlara göre en hazır olanı. Bir kere fizik olarak iyiler. Kuvvetliler. İki sezon önce şampiyon olan takımdan on bir oyuncu yok. Hepsini bilemem, ama Necati Ateş, yüzde yüz kayıp.

 

Hakan Şükür’ü ben son üç dört yıldır sezon öncesi hiç bu kadar hazır görmemiştim. Sezona harika başlıyor. Galatasaray’da tek sıkıntı Kalli fazla polemiğe giriyor. Arda’ya topla oynama demek, Maradona’ya çalım atma demek gibi bir şey. Arda, Hasan Şaş gibi oyuncular topla oynamazsa sıradan olur. Benim tek korkum Kalli’nin takımı özgür bırakmaması. Yenilerden Barış’ı çok beğendim. Oyunun iki yönünü de oynuyor.

 

Galatasaray geçen sezonlarda duran top kullanamıyordu. Kullansa da uzun boylu oyuncularının olmamasından yararlanamıyordu. Bu yıl duran toptan gol atma konusunda Galatasaray birinci sırayı alır. Hem kullanabilecek, hem de bunu değerlendirebilecek oyuncuları var. Servet bu sezon en az beş gol atar.

...

Devamı Tempo'da

Mustafa SAPMAZ

 

(1027 – 9 Ağustos 2007)

16.08.07

[ BİZE ULAŞIN | İŞ FIRSATLARI | KÜNYE ]
© Bu site, Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş. tarafından T.C. yasalarına uygun olarak yayınlanmaktadır.
Sitenin isim ve yayın hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.'ye aittir. Sitede yayınlanan yazı, fotoğraf, harita, illüstrasyon ve konuların her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilerek dahi alıntı yapılamaz.