Tempo Online

 
SON DAKİKA
Küresel Isınma : Avrupa Uzay Ajansı, buzulların kapladığı alanın uydudan ölçümlerin başladığı 1978'den sonraki en alt seviyesine indiğini ve Avrupa'dan Büyük Okyanus'a kutup üzerinden kestirme deniz yolunun açıldığını duyurdu   Irak : Irak'taki radikal Şii lideri Mukteda Sadr'a bağlı siyasi hareket, Şii koalisyon hükümetinden çekilme kararı aldı   Turizm : Antalya'ya hava yoluyla gelen turist sayısının 6 milyona yaklaştığı bildirildi   Afganistan : İngiltere, Taliban'ın Afganistan'daki İngiliz askerlerine saldırılarda Çin yapımı silahlar kullandığını bildirerek, Çin'e şikayette bulundu   Secret : Rhonda Byrne'ın yazdığı ve dünyada çok satanlar arasında ilk sıralarda yer alan ''Secret (Sır)'' adlı kitap, Türkiye'de de 4 aydır okurların en çok tercih ettiği eser oldu  
Görüntüyü camın dışına taşıyacaklar
Televizyonda üçüncü boyuta az kaldı

Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Levent Onural öncülüğünde 190 kişiden oluşan uluslararası bilim kurulu, yıl sonunda net olmasa da üç boyutlu görüntüyü yakalamış olacak. Prof. Onural, üç boyutlu TV ile televizyonlarda senaryodan ekipmana kadar her şeyin değişeceğini söylüyor.

Televizyonu açtığınızda, salonun ortasındaki sehpadan en sevdiğiniz şarkıcı çıkarak şarkı söylemeye başlayacak. Haber saatinde, yine sehpanın üzerinde sunucu capcanlı haberleri okuyacak. Tuttuğunuz takımın maçı sehpanızın üzerinde oynanacak... Bir zamanlar hayal olarak görülen ‘radyonun resimlisi’, bugün bir aşama daha kaydederek üç boyutlu hale geliyor. Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Onural’ın, lise sıralarında hayalini kurduğu üç boyutlu televizyonu, bilimsel projeye dönüştürmesiyle, dünya Bilkent Üniversitesi öncülüğünde üç boyutlu televizyona ulaşmada hızla ilerliyor.

Bilkent Üniversitesi öncülüğünde 19 kuruluş, 190 kişiden oluşan uluslararası bir bilim kurulu, televizyondaki dizi kahramanlarını, futbolcuları, çizgi film karakterlerini, haber sunucularını beyaz camın dışına çıkarmak için çalışıyor. Üç boyutlu televizyon projesinin sahibi Prof. Dr. Levent Onural, yıl sonunda net olmasa da üç boyutlu görüntüyü yakalamış olacaklarını söyleyerek, televizyonun evlerde kullanılır hale gelmesi için yaklaşık 10 yıl daha çalışılması gerektiğini dile getiriyor. Prof. Onural, 6 milyon 150 bin Euro destek sağlanan, 190 kişinin çalıştığı üç boyutlu televizyon projesini ve üç boyutlu televizyonun getireceği değişiklikleri anlatıyor.

---
Aysun DOĞAN
Fotoğraf: Barış ORAL

13.07.05



[ BİZE ULAŞIN | İŞ FIRSATLARI | KÜNYE ]
© Bu site, Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş. tarafından T.C. yasalarına uygun olarak yayınlanmaktadır.
Sitenin isim ve yayın hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.'ye aittir. Sitede yayınlanan yazı, fotoğraf, harita, illüstrasyon ve konuların her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilerek dahi alıntı yapılamaz.