Tempo Online
Toplum Politika Ekonomi Dünya Sağlık Kültür Yaşam Spor Astroloji
KÖŞE YAZARLARI
Annelerin eğitimi
Hamile bir kadın neden damdan atlar?

Beşinci çocuğuna hamile Diyarbakırlı bir kadın, damdan aşağı atlayarak, bebeğinden kurtulmak istedi. Güvenli Annelik Projesi'yle zor durumdaki kadınlara yardım eli uzatılıyor

Türkiye’de her yıl, yüzlerce anne ve bebek, eğitimsizlik yüzünden hayatlarını kaybediyor. Birçoğu ise sakat kalıyor. Bu talihsiz olayların altında yatan temel sebep, eğitimsizlik.

Aygaz’ın sponsorluğunda Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAP) ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (Dikasum) birlikte yürüttüğü ‘Güvenli Annelik Projesi’,  Diyarbakır’da devam ediyor. Proje sayesinde bölge halkından 13 kadın eğitim gördü. Onlar mart ayından bu yana 5 bin haneyi gezip, 779 gebe kadına ulaştı.

Amaçları, yöre kadınlarına eğitim ve danışmanlık hizmeti vererek sağlık hizmeti kullanımlarını artırmak. Ancak işleri kolay değil. Zira bölgede yaşayan kadınların çoğu, hamileliklerinin hiçbir döneminde doktor kontrolünden geçmiyor. Bebeklerini, evlerinde tek başlarına doğuruyorlar. Bazıları, her sene doğurmazlarsa kocalarının onları artık kadın olarak görmeyeceği endişesini taşıyor. Kadınların, erkek çocuk doğuramadığı için aşağılandığı, bunun suç olarak algılandığı evler de var.

Kocalar ve kaynanalar başrolde

Ev ziyaretlerinde ortaya çıkan sonuç şu: Kadınların güvenli hamilelik ve annelik hakkında bilgi almasına engel olanların başında; kimi zaman doktorlarla bile görüşmelerine izin vermeyen kocaları, dışarı çıkmalarını onaylamayan kaynanaları ve batıl inançlar geliyor.

İşte bu yüzden istemeden hamile kalan ve doktorla hiç görüşmeyen kadınlar çıkıyor ortaya. Diyarbakır ziyaretimizde onlardan biriyle karşılaşıyoruz. Beşinci çocuğuna hamileyken, düşük yapma ümidiyle evinin damından aşağı atlamış. Neyse ki bebek zarar görmüyor ve kendisi bu olayı sadece ayağı kırılarak atlatıyor. Bu olay bize, kadınlarımızın eğitim eksikliğinin nelere yol açabileceğini göstermeye yetiyor.

Güvenli Annelik Projesi’nin yürüten Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı, kamuoyunun dikkatini, kadınların yaşadığı bu soruna dikkat çekmek ve bugüne kadar elde edilen verileri paylaşmak için Diyarbakır’da bir basın toplantısı düzenledi. Toplantının açılış konuşmasını yapan TAP Vakfı Başkanı Caroline Koç, vakfın üreme sağlığı, güvenli annelik, aile planlaması ve cinsel eğitim konularında kapsamlı projeler yürüttüğünü belirtti ve anne sağlığının önemini vurguladı. Anneler kadar erkeklerin de bu konuda eğitilmesinin ve bu sosyal proje için herkesin el ele vermesinin gerektiğini söyledi. Bugüne kadar İstanbul ve Düzce’de yürütülen proje Diyarbakır’da sürüyor. Vakıf, Diyarbakır’da istedikleri başarıyı elde etmeleri durumunda, diğer kentlerdeki kadınları da annelik ve hamilelik hakkında eğitmeyi planlıyor.

                                                   _________________________

İsmail Çınar ERGİN

 

(1041 –15 Kasım 2007)

25.11.07

[ BİZE ULAŞIN | İŞ FIRSATLARI | KÜNYE ]
© Bu site, Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş. tarafından T.C. yasalarına uygun olarak yayınlanmaktadır.
Sitenin isim ve yayın hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.'ye aittir. Sitede yayınlanan yazı, fotoğraf, harita, illüstrasyon ve konuların her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilerek dahi alıntı yapılamaz.